De geschiedenis van Bierbeek

Bierbeek bestaat sedert 1976 uit de vroegere deelgemeenten Bierbeek, Korbeek-Lo (gedeeltelijk), Lovenjoel en Opvelp. De gemeente maakt deel uit van het arrondissement Leuven, provincie Vlaams-Brabant.

Bierbeek is rijk aan monumenten. Je vindt een lijst met erkende monumenten onder monumenten Bierbeek . Foto’s van de monumenten en andere bezienswaardigheden vind je onder bezienswaardigheden van de gemeente Bierbeek.

Bierbeek ontleent zijn naam aan de Molendaalbeek, die in het gelijknamig gehucht ontspringt en deel uitmaakt van het Dijlebekken. Voor ‘bron’ bestaan in het Oudgermaans de woorden ‘bir’, ‘birre of ‘borre’. Tijdens de prehistorie was Bierbeek een uitverkoren en druk bezochte plaats. Getuige daarvan zijn de vele archeologische sites die werden ontdekt. Er werden ook diverse Romeinse sites gelokaliseerd, o.a. een landbouwnederzetting (Villa Rustica) aan de Herpendalstraat. Samen met de omliggende dorpen maakte Bierbeek eertijds deel uit van het graafschap Brunerode, dat in 879 bij Duitsland werd ingelijfd, maar in 1105 definitief toegevoegd werd aan het graafschap Leuven. De baronie Bierbeek was toen één van de belangrijkste van Brabant. De bekendste telg van het geslacht van Bierbeek is de Zalige Walter van Bierbeek, die als ridder deelnam aan de Kruistochten en in 1183 intrad in de cistersiënzerabdij te Himmerod (D). In 1248 verloor de baronie haar zelfstandigheid en ging over naar het latere hertogdom Aarschot. Uiteindelijk ging Bierbeek in 1620 over in handen van het huis van Arenberg. In 1842 werd het gehucht Blanden zelfstandig en in 1928 ook het gehucht Haasrode. Beide gemeenten maken nu deel uit van de gemeente Oud-Heverlee.

Voor verdere informatie zie: http://www.bierbeek.be/toerisme.html